Gamification fungerar  – är du redo att hjälpa dina anställda att rädda världen?

Linnea Dunne

Illustration av gamification
Hållbarhetsmål och riktlinjer är standard för i princip alla seriösa företag och organisationer nu för tiden. Men hur många lever som de lär och är villiga att faktiskt investera för att uppnå förändring när allt fler skogsbränder, aggressiva stormar och förödande jordbävningar river fram?

Vi älskar e-learning så blev givetvis väldigt glada och inspirerade av att läsa rapporter om den potential som spel och gamification besitter när det gäller att öka förståelsen för klimatkrisen och vikten av samarbete för att lösa den. Vi vet att e-learning fungerar och att det dessutom kan vara riktigt kul (därav vårt namn) – men att se vårt expertområde tillämpas i samtal om klimaträttvisa kändes ändå lite extra spännande. 

Så vad handlar det om? 

Spelteori har använts inom samhälls- och statsvetenskap i princip lika länge som de existerat som akademiska ämnen. Men att världsledare inklusive de i Vita huset använder spel för att fatta viktiga beslut om allt från krigsföring till miljöpolicy är det inte alla som känner till. 

Det är dock helt logiskt, menar experterna. Spel har ett effektivt sätt att hjälpa oss att förstå komplexa frågor och information. Dessutom bidrar vissa typer av spel till inte bara ökad förståelse men också empati. 

Intressant nog verkar det som att simuleringsspel kan hjälpa oss att förutspå vad som kommer att hända i framtiden. Ett spel under FN:s klimatkonferens 2015 i Paris, i syfte att undersöka klimatförändringarnas inverkan på den globala säkerheten, förutspådde att den globala uppvärmningen och ökad migration skulle bidra till missnöje och ett uppsving för auktoritarismen – och titta bara hur det ser ut i världen nu. 

Vad har allt detta med oss (och dig) att göra? 

Det har skett en uppgång i antalet nya så kallade seriösa spel om klimatförändringar på sistone. Spelarna utmanas med allt från att utveckla fågelmiljöer med biologisk mångfald till att anpassa storstäder efter ett allt varmare klimat. Och brädspelsentusiaster och forskare är överens: Spel som dessa stärker spelarnas ansvarskänsla för klimatet. 

Samtidigt får vi på Happyworks allt fler uppdrag om att ta fram hållbarhetsutbildningar. Våra kunder vet att hållbarhet är avgörande både för företagets överlevnad och för deras anställdas och kunders välmående – och de vet att de behöver få med sig sina anställda på resan om de ska kunna lyckas med sina hållbarhetsantaganden. 

Brädspel och e-learning är förstås inte samma sak, men här vet vi att gamification kan vara ovärderligt. Och kul – vi får inte glömma vår karaktäristiska benägenhet för att ha roligt! Hållbarhetsforum, poddar, klassiska spel – vad du än har i åtanke så tar vi gladeligen med det i den kreativa processen för att ta fram ett nytt, engagerande hållbarhetslärande. 

Det är få saker vi älskar mer än en utmaning. Får vi chansen att arbeta nytänkande och kreativt för att hjälpa företagsledare och chefer att stärka sina anställdas ansvarskänsla i relation till klimatet så kastar vi oss över den med glädje, idérikedom, empati och engagemang.  

Frågan är bara om du kommer ge oss den chansen. Är du redo att ta ditt ansvar och investera i den enorma samarbetsansträngning som kommer att krävas om vi ska lyckas vända på utvecklingen? Vågar du satsa och göra hållbarhet till en central del i din organisations DNA? 

Hör av dig så bollar vi!